University of Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM)

  • Project

    University of Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM)

  • Client

    University of Montreal Hospital Centre

  • Categories

    Health and Research

  • Delivery mode

    Design-Build

  • Location

    Montreal, QC

  • Year built

    2013

Accès Recherche Montreal (a consortium including Pomerleau) was awarded the Design-Build contract for the new Université de Montréal Hospital Centre Research Centre (CRCHUM), the largest research centre of any disciplines in Quebec, under a new P3 procurement model.

The project consisted primarily of the design, construction, financing and maintenance and asset maintenance over 30 years. The Research Centre was the first phase in the redevelopment of the Université de Montréal Hospital Centre. The centre consisted of two buildings, of 16 and 6 floors respectively, with connection to underground metro and is comprised of a series of wet laboratories generically organized to support fundamental research, as well as six platform departments equipped with cutting-edge instrumentation and equipment.

The Research Centre also focuses on clinical research, the activities of which are centralized and organized based on a generic model that offers a versatile environment that can be suitable for different research protocols. The centre is well equipped with a clean room pharmaceutical drug preparation area rated class 10,000 (FS-209) satisfying class 5 & 7 requirements (ISO 14-644), 2 sectors with CL3 biocontainment levels (650 m2), a particle accelerator (cyclotron) that produces radioactive medical isotopes, an area dedicated to research as well as a teaching and an integrated teaching and training facility for the Université de Montréal Hospital Centre medical personnel. In addition, space has been planned within the Centre for research on population health that is already underway.

Worth mentioning:

  • A 68,000-m2 research centre
  • The project was targeting LEED® Silver Certification, but because of the construction team's rigour, these criteria were exceeded and the facility was granted LEED® Gold Certification in November 2014.
  • The sustainability measures implemented included the minimization of energy consumption (eg.: design of electromechanical systems and high-efficiency energy monitoring), a 30% reduction in water consumption and the revitalization of an adjacent park carried out shortly after construction.